¿Llibertat o llibertinatge?

L’últim dimecres de juny, als sociates fotràs un cop de puny. El fiscal dels delictes d’odi i discriminació Miguel Ángel Aguilar García ha conclòs, en la seva memòria del 2010, que el populisme és cada cop més present en la nostra societat. No caldria que especifiqués, però és ben clar que es refereix a les fosques intencions que s’amaguen darrera grups tan “transversals” com els indignats, Sandro Rossell o el twitter de Josep Bargalló. Tinc pasta al foc; marxo una oració i després del punt i seguit continuo. El fiscal també dedica bona part del seu estudi a la proliferació de pàgines web que atien l’insult i l’odi sense ordre ni concert. I ara, tres sentències que potser fa tres articles que no utilitzo: no podem confondre llibertat amb llibertinatge, però ¿podem posar límits al prat infinit que és la xarxa virtual? i, per últim, la meva llibertat acaba on comença la del meu veí. ¿Quants interessos s’amaguen darrera d’aquestes pàgines aparentment inofensives?

És evident que a Internet regna el descontrol. Una jungla curulla de despropòsits on qualsevol analfabet munta un blog, una casa d’apostes o un diari digital. Després de perdre setmanes i setmanes (i els articles que això comporta) amb la regularització del sistema financer, em pregunto si no seria hora de regularitzar la xarxa. Però em sembla que aquest tema no interessarà a l’assemblea d’avui dels indignats i és que, ai las!, són joves com ells qui alimenten aquestes pàgines web mal anomenades “pàgines de l’odi”. Perquè són més que això. Són pàgines populistes, demagògiques que dinamiten el benestar social i confonen la societat. ¿Fins quan permetrem que qualsevol pugui dir estupideses sense que ningú ho reguli? ¿No seria hora de limitar la logorrea d’alguns? Si fóssim en un país seriós, ai perdó, això ara ja no es diu, deia que la llibertat és un concepte tan manipulat que no sabem què significa. La llibertat, entre altres cosess, és la capacitat de la voluntat humana per a dirigir-se al bé. I em sembla que fa massa temps que ens n’allunyem. Potser quan siguem molt lluny ens preguntarem què ens hi ha dut. Però serà massa tard perquè em fa l’efecte que som en un camí sense retorn.

 Aquest últim paràgraf el faré tan curt que no us adonareu i ja haureu acabat l’article. M’he deixat el tema de l’antisemitisme i la nova programació de 8tv, però la pasta freda no val res. ¿O era la carn?

Pilar Lahora

Article escrit en resposta a “Memoria de un fiscal” publicat a La Vanguardia, 29/06/2011. El podeu consultar aquí

Anuncis

2 comentaris

Filed under Uncategorized

2 responses to “¿Llibertat o llibertinatge?

  1. Jordi Vaspet

    Però tinc la llibertat de tenir la llibertat de donar la llibertat a la gent? És a dir, no hi ha rics i pobres, oi?

  2. La xarxa virtual no és democràtica! Que no ho veieue que hi pot accedir tothom? Això és democràcia? No! Democràcia és anar a votar cada quatre anys, democràcia és pagar impostos, democràcia és votar al Conde Godó! Seria com si en un preciós hotelet de les afores de Paris hi pogués anar tothom…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s