“La finalitat”

Article en resposta a “La generalidad“, article publicat a La Vanguardia el 06/09/2011.

Si jo fóra la consellera d’Educació o un lector comú, potser no entendria gaire res de l’article que he escrit avui. Per això faré servir aquest espai més íntim per fer un escoli al meu text, per exposar-ne la finalitat. Començaré explicant-vos, amigues, que una autora s’ha de marcar fites i una de les meves és ser capaç, sempre, de donar nous enfocs a les notícies, d’esmolar l’enginy i així fer paleses realitats que sovint escapen a la vista de l’observador inexpert de l’actualitat.

Per això avui, per parlar de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, m’he inventat una suposada discussió al voltant de l’ús, per part d’aquest tribunal, del mot Generalidad, en castellà, en la carta que adrecen a la consellera Rigau per informar-la de la resolució. Addueixo que aquesta paraula s’ha d’emprar sempre en català si parlem de la institució, i que en castellà, segons el diccionari (dit així, el diccionari), generalidad significa “Mayoría, muchedumbre o casi totalidad de los individuos u objetos que componen una clase o un todo sin determinación a persona o cosa particular”. Després dic que, si la carta del TSJC s’adreça a la generalidad enlloc de la Generalitat, és com si no s’adrecés a ningú. Finalment, després d’alguna broma sobre sexe tàntric (aquesta és una altra de les meves fites, anar agusant el meu sentit de l’humor dia a dia), parteixo d’aquest error del TSJC per reflexionar, ara ja sí, sobre l’anticatalanisme que corrou aquesta institució judicial i que és el tema del meu article.

I veureu, m’és ben igual que una de les accepcions de generalidad al Diccionari més important dels castellans sigui “Cada uno de los organismos que gobiernan respectivamente Cataluña y la Comunidad Valenciana, según lo establecido por la Constitución española y por los Estatutos de aquellos territorios autónomos”. M’és ben igual, també, que cert lector em recordi que el reglament de l’administració catalana informa que, en els textos en castellà, es podrà utilitzar la forma Generalidad per referir-se a la Generalitat. En definitiva, podria dir que m’és del tot igual que el meu article d’avui no tingui ni cap ni peus, perquè, amigues, la nostra funció, la de les autores i autors d’aquest país (i de qualsevol societat democràtica), és engendrar diàleg discussió i enfrontament d’idees.

A algunes ments tancades, àdhuc primitives, pot semblar-los que, fonamentalment, és tot molt més senzill i que, amb articles com aquests, tan anàlegs a l’acció dels nostres polítics, la discussió va amunt i avall rondant sempre pels mateixos llocs, com un pollastre sense cap. Però és que, amigues, la discussió és el sosteniment de la llibertat (i el meu) i, igual com quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, quan inicies la via cap a la llibertat nacional (i aquesta és una altra de les meves fites) “has de pregar que el camí sigui llarg, ple d’aventures, ple de coneixences”. D’això, i de tertúlies i articles ben pagats en mitjans públics o subvencionats.


Anuncis

3 comentaris

Filed under Uncategorized

3 responses to ““La finalitat”

 1. Xavier Baralla

  Algú sap què he de fer per col·laborar en alguna tertúlia?
  Aquest curs voldria parlar per la ràdio. M’agrada molt la ràdio. A la tauleta de nit tinc un transistor. M’agradaria adormir-me mentre m’escolto enraonar a la tertúlia nocturna de RAC1. Però em sembla que això és impossible, oi? Oi oi oi oi?

  Tornaré a llegir l’article de la Pilar

 2. Redéu, és que l’estem pagant entre tots!

 3. Iu Porn

  Xavier,
  a mi també m’agradaria parlar per la ràdio. Qudem tu i jo per la nit per fer sexe tàntric? Què hi dius Pilar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s